phone: +420 776 223 443
e-mail: support@londoncreative.co.uk
Info lanjut, klik di sini

Jul 14, 2011

Jatuh cinta lagi...


Cinta sinonim dengan yang SATU. Sukar untuk kita gambarkan jika cinta itu dapat diberi dengan sesiapa sahaja, begitu sahaja.
Ada yang berkata, “Mana mungkin aku boleh jatuh cinta dengan orang lain, aku hanya cintakan dia seorang”.
Ironinya, dalam masa yang sama, hati ini boleh juga jatuh hati kepada insan lain. Kenapa begini?
Mana perginya janji-janji manis ala-ala filem hindustan untuk tidak jatuh cinta pada yang lain?
Di sini saya hendak mengupas satu pendedahan yang ramai dari kalangan kita perlekehkan.
Bagaimana seseorang itu boleh jatuh cinta – walau sejauh mana pun dia mengatakan TIDAK sebelum ini.
Bila kita bercakap mengenai CINTA, kita membayangkan cinta adalah sesuatu anugerah berupa benda dan perasaan. Kita tidak tahu dari mana datangnya perasaan ini. Chemistry, jodoh, takdir – sebutlah apa nama sekalipun untuk menggambarkan perasaan cinta.
Akibat penerimaan mudah inilah, seseorang yang tidak kuat niatnya pada yang satu, pasti akan tergelincir…terjerumus ke dalam perangkap dan mainan cinta dunia.
Cinta sebenarnya adalah satu PROSES. Tanpa kita sedari, minda kita sendiri yang membuat kita jatuh cinta kepada seseorang.
Cuba ingat kembali saat terakhir anda jatuh cinta….
Sebelum itu, sedarilah anda jatuh cinta BUKAN ketika anda bersama si dia, tetapi pada saat si dia tidak berada di hadapan anda (belakang tabir).  Sebab itulah kesan jatuh cinta amat berkuasa kerana DIRI ANDA SENDIRI MELAKUKANNYA.
Begini berlakunya jatuh cinta : Anda keluar sekali dengan si dia. Dan selepas anda balik rumah, anda baring di atas katil sambil membuat gambaran si dia di dalam minda. Sedang anda melihat dia di dalam minda anda, anda mula menyenaraikan kualiti si dia yang anda suka…
“dia sungguh romantik”, “wangi sungguh dia”, “dia sungguh itu…”, “dia sungguh itu…”
Mungkin selepas itu anda membayangkan betapa indahnya anda dan dia bergembira dalam pelbagai situasi. Kemudian anda dapat merasakan satu sensasi panas suam di sekitar bawah pusat anda dan anda menyebut namanya berulangkali pada diri sendiri.
Ataupun, anda sentiasa menyebut namanya di dalam perbualan harian anda!
Bunyi seperti pernah terjadi kepada diri anda bukan? Kalau anda ingat kembali proses ini, pasti anda tidak senang duduk dan ingin berada dekat dengan si dia. Anda tidak mampu mengawal perasaan diri anda, dan rasa ditarik seperti magnet. Minda anda dipenuhi gambaran, bunyi dan perasaan indah.
LihatCINTA adalah proses yang dilakukan kepada diri sendiri.
Jatuh cinta bukanlah magis atau disebabkan perbuatan orang lain. Anda tidak jatuh cinta seperti anda jatuh lubang. Cinta adalah proses yang anda lakukan kepada diri sendiri tanpa anda sedari.
Point saya adalah: Ingatlah cinta bukan hanya berdasarkan perasaan sahaja. Cinta adalah gabungan perasaan, komitmen dan tanggungjawab.
Janganlah memberi alasan anda jatuh cinta pada orang ketiga kerana hati anda dicuri atau di luar kawalan anda.. Itu perbuatan seorang yang tamak dan hina kerana tidak dapat mempertahankan hubungannya (jika hubungan itu ok dan tiada cacat cela).

Created by : Suhaila Saad Open this! http://toneexcel.biz/index.php?id=36375 ** Copy boleh, tapi jangan lupa CREDIT TO : ...LiDaH EmAs...!!!

0 Comments:

---Leave your comment here..---

PENAJA BLOG

Info lanjut klik di sini